Knud Michelsen
I videnskabens navn
Knud Rasmussen belyst
gennem breve og andre kilder
1910 – 1921
(170 x 240 mm) 344 sider, illustreret
295,- kr.
|
I videnskabens navn er en fortsættelse af de to tidligere bind, Den unge Knud Rasmussen (Forlaget Falcon 2011) og Vejen til Thule (Forlaget Falcon 2014), der skildrer Knud Rasmussens liv og virksomhed frem til 1910.
I 1910 anlægger Knud Rasmussen sammen med Peter Freuchen handelsstationen i Thule. Bag ham ligger læreårene, som har været præget af fokus på folkloristiske studier, kontakten med polareskimoerne og rollen som talsmand for grønlænderne.
I årene efter 1910 kommer to nye vigtige opgaver til, dels dansk suverænitet i hele Grønland, dels – og især – Grønland som genstand for geografisk udforskning. Det er i disse år, at Knud Rasmussen begynder at kaste sig ud i store videnskabelige ekspeditionsprojekter og bliver en prominent aktør i den internationale polarforskning.
Ligesom handelsstationen er begge de nye opgaver knyttet til det danske engagement i Grønland. I stigende grad forrykkes derved forholdet mellem Knud Rasmussens grønlandske og danske identitet. Ved bogens slutning, på vej mod Canada og Alaska, er han derfor ikke blot Danmarks førende polarforsker, men også en mand, der skal genfinde sig selv.
|